Vanliga frågor

Här hittar du svaren på dina frågor om markiser

Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågor som vi svarat på genom åren, hittar du inte svar på dina frågor kontakta oss gärna så hjälper vi er.

För frågor om måttagning, montering och skötsel hänvisar vi till våra sidor under Tips & Råd.
För frågor om företaget, sortiment och köpvillkor hänvisar vi till våra sidor under Om oss

Klicka på respektive fråga nedan för att läsa svaret!

Har ni någon garanti på era markiser?

Vi har 3 års garanti mot konstruktionsfel på alla våra markiser.

Läs/Ladda ner våra garantivillkor här »

Hur ofta måste man byta en markis?

Denna fråga är svår att svara på då det är skicket som avgör detta, sköter man sin markis väl och undviker att rulla in den fuktig etc. håller den längre. Generellt sätt så bör man byta tyg åtminstone vart 10:e år .

Vågar jag mäta själv och beställa?

Det är inte svårt att varken mäta eller montera markiser, det som är viktigt är att markisen inte blir för bred eller kort. Är du bara noggrann samt att ni dubbelkontrollerar måtten så är det inga problem.

Vilken kvalitet ska jag välja på vävarna?

Vi säljer endast vävar av högsta kvalitet och har solides inget billigare alternativ, våra vävar kommer från de ledande leverantörerna vilket borgar för klass och kvalité.

Läs gärna mer under markisväv »

Om jag är osäker eller har frågor, vad gör jag?

Kontakta vår kundservice genom att fylla i formuläret under fliken kontakta oss på hemsidan, du kan också ringa oss på 08-28 33 43

Du kan även boka gratis hembesök här »

Är Markis.nus tyger vattentäta?

Markis.nu säljer endast vävar av högsta kvalitet. Vävarna är vatten resistenta vilket innebär att det står emot vatten bra. Läs mer om våra markisvävar här »

Tips: Rulla ej in din markis om det är blöt utan låt den torka innan den rullas in. Detta förlänger livslängden på väven avsevärt.

Balkongskydd: Behöver man tillstånd för att sätta upp skydd?

Monteringen av skydden är ingen fast installation och gör ingen åverkan på räcket, kan jämföras med montering av parasollhållare. Däremot kan ibland fastighetsägarna ha synpunkter på färgval för att det ska bli så enhetligt som möjligt.

Balkongskydd: Vad kostar det?

Priset är varierande på material och storlek och om du själv kan montera fast de på balkongräcket eller om du vill ha hjälp med måttagning och montering. Därför är det bra att veta var du bor i landet för hänvisning till närmaste återförsäljare för exakt pris med eller utan montering.

Balkongskydd: Kan man ta med sig skydden när man flyttar?

Javisst, har du ett annat räcke på balkongen är det bara att byta byglar. Plastskyddet är lätt att justera eller att bygga om under förutsättningar att det inte är för många år gammalt. Det går även bra att kapa av ett skydd eller bygga till om balkongen är större eller mindre. Tygskyddet går att justera böjen och ändra måttet på.

Balkongskydd: Är det möjligt att utöka befintligt skydd?

Ja, du kan lätt komplettera och bygga vidare på ditt balkongskydd med den längd du önskar i efterhand.

Balkongskydd: Har ni fastsättningar till ovanliga räckentyper?

Ja, vi bockar och tillverkar byglar till de allra flesta förekommande räcken som finns på marknaden.

Balkongskydd: Hur ska jag sköta mina skydd?

Sänk ner dem vid hård blåst, ta gärna in dem vintertid och framförallt om det finns risk för snö- och isras.

Vad är det för skillnad på markis.nu s markiser och de billigare som kan köpas på byggvarhusen?

Markis som säljs på byggvaruhusen är ofta av markant sämre kvalitet och säljs endast i färdiga mått. Hos markisgrossisten byggs alla markiser i aluminium, viket ökar livslängd och minskar belastning på din fasad, och efter dina specifika mått. Vävtyget från markis.nu är även den av hög kvalitet för lång livslängd.

Tips: Jämför gärna specifikationerna på markiser så ser du skillnaden på materialval och konstruktion.

Kan jag mäta och montera markiserna från markis.nu själv?

Det är inte svårt att varken mäta eller montera markiser, det som är viktigt är att markisen fäst på ett korrekt sätt så att den klar blåst och regn. Följ bara de måttinstruktioner vi har sammanställt under “instruktioner” så skall det inte vara något problem.

Tips! Kom ihåg vara noggrann och dubbelkolla allt innan du skruvar fast festerna för att var på säkra sidan så slipper du onödig hål i fasaden

Kan jag mäta mina markiser själv?

Det är inte svårt att varken mäta eller montera markiser, det som är viktigt är att markisen inte blir för bred eller kort. Följ bara de måttinstruktioner vi har sammanställt under “instruktioner” så skall det inte vara något problem.

Tips! Kom ihåg vara noggrann och dubbelkolla alla mått innan du beställer för att var på säkra sidan samt att ni dubbelkontrollerar måtten så är det inga problem

Hur länge håller markisväven?

Om du sköter om den så håller den i minst 8–10 år. Fäll in markisen när det blåser ute och tvätta gärna av den 3 ggr om året. Speciellt på våren då markisväven kan smutsas ned av pollen etc.

Läs gärna mer under rubriken markisväv, eller följ länken markisväv »

Vad är det för garanti på markisvävarna?

Garantierna på markisväv är upp till 10år, beroende på vilken typ av väv det är och från vilken tillverkare.

Tips! Läs mer under fliken markisväv, eller följ länken markisväv

Hur rengör jag markisväven?

Det gör du enklast med en mjuk borste och en ljummen tvållösning.
Använd inte något som helst rengöringsmedel då detta kan förstöra beläggningen på väven.

För mer information, läs våra skötselråd »

Är Sandatex markisväv vattentät?

Vår vanliga markisväv står emot dagg, duggregn och ofta lättare sommarregn. Men vid kraftiga regn kan vattendimma slå igenom väven, även om det inte regnar igenom. Normalt sett fungerar alltså den vanliga markisväven som skydd för lättare regn.

Önskar du en 100 % vattentät markis, så har vi sådan markisväv som används flitigt av caféer och restauranger.

Läs mer om Sandatex vattentäta markisväv här »

Kan jag byta väv på min befintliga markis?

Ja, det funkar antagligen alldeles ypperligt!
Ibland kan det dock vara svårt att få tag på reservdelar om din markis är mycket gammal.

Tips! Se ”Att tänka på vid dukbyte” som du kan ladda ned på sidan om markisväv.

Vad betyder spinnfärgad?

Det betyder att tråden som används i markisväven är homogent infärgad. Den är helt enkelt färgad innan tråden är spunnen och är därför helt genomfärgad.

Bleks markisen snabbt?

Nej, vår markisväv har en färgäkthet på 7–8 på en 8-gradig skala.

Kan jag ha markisen ute under vintern?

Det går bra, så länge det inte kommer någon snö på den.
Om detta händer kan markisen knäckas av tyngden.

Behöver jag bygglov för att montera markiser?

En markis är ett fällbart solskydd i textil. En fällbar markis behöver inte bygglov. Om det finns reklam på markisen räknas den som skylt och då behövs bygglov förutom om reklamen endast finns på nedhänget.

Läs mer om markiser på Stockhoms Stads hemsida
Vad skall jag tänka på innan jag köper markiser?

När du väl har bestämt dig för att inskaffa dig markiser bör du framför allt gå till en fackman för att kunna få rätt information och service. Eftersom vi är auktoriserad markisåterförsäljare garanterar vi bra kunskap inom området. Givetvis står vi för installationen och bra garantier vilket gör ditt köp tryggare.

Det finns lika många olika modeller och kvalitéter av markiser som det finns modeller av bilar. Vi har flertal olika modeller av terrassmarkiser samt fönstermarkiser i vår butik. Tillsammans med dig kan vi skräddarsy en lösning precis efter dina behov. Markis.nu lämnar 3 års garanti på samtliga av våra produkter.

Kan jag använda min terrassmarkis som regnskydd?

Markisen är givetvis avsedd för sol men givetvis går den att använda som regnsydd i måttlig mängd. Men försäkra dig om att du har rätt vinkel på markisen så att vattnet har någon stans att ta vägen.

Minsta vinkeln på terrassmarkisen bör vara ca 10 grader. För att försäkra dig om att markisen inte ska ge med sig vid ökande regn så bör du använda dig av ett så kallat teleskopsstag som du förankrar i marken samt fäster andra änden i frontskenan. Teleskopsstagen hittar du hos oss som tillbehör. Dock bör markisen alltid vara infälld vid kraftigt nederbörd för att undvika att duk och stativ skall skadas.

Markisen är först och främst ett solskydd och garanteras därför inte att vara 100 % vattentät.

Hur mycket vind tål en markis?

När det gäller fönstermarkiser tål de betydligt mycket mer än vad en terrassmarkis gör. Detta beror på att terrassmarkisen oftast är större än fönstermarkisen vilket ökar vindfånget. En terrassmarkis har bara sin fästpunkt intill väggen till skillnad från fönstermarkisen som har både kassetten inne vid väggen samt armarna. Terrassmarkiserna är flexibelt konstruerade för att kunna stå emot vissa vindbyar.

Det är otroligt viktigt att markisen är rätt installerad och därför ser vi att det är gjort av fackman. Våra kompetenta montörer är utbildade inom infästning vilket är mycket viktigt.

Är man osäker när det gäller hur mycket markisen klarar av rekommenderar vi en Sol & Vind automatisering. Med en total automatik sköter sig markisen helt och hållet själv, både från regn och kraftiga vindar.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This