Inför ditt köp
Nyttig information inför valet av markiser!
Få tips och råd inför ditt köp av markiser!
Nedan har vi samlat information som du kan ha nytta av inför ditt markisköp, läs igenom hela guiden och de fråge ställningar som du bör ställa dig inför den första kontakten med din markisleverantör. Lägg där till att vi alltid erbjuder ett kostnadsfritt hembesök för att hitta rätt lösning utifrån dina behov (bild saknas) Kan man montera markisen själv? Vad är det för skillnad på en billig och dyr duk och ska man satsa på sol-och vindautomatik? Nu är det hög tid att få svar på alla frågor inför markisköpet. Boka ett kostnadsfritt hembesök!
Vilka olika typer av markiser finns det?
Det finns i huvudsak fyra olika typer av markiser: Fönstermarkis, vertikalmarkis, korgmarkis och terrassmarkis. Vad man väljer är mest en fråga om tycke och smak. Fönstermarkis är vanligast men har man oregelbundna fönster brukar korgmarkiser täcka bättre, är fönstren väldigt höga eller extra vindutsatta är vertikalmarkisen att föredra. Den fjärde typen, terrassmarkiser är stora och lämpliga att placera över uteplats, altan eller balkong. Dvs på alla ställen där du vill kunna vistas under markisen.
Var ska markisen sitta?
Går markisen att montera i husväggen eller inte? Finns det reglar att skruva fast den i eller kan den kanske fästas i takfoten? Dessa frågor kan vara svåra att själv svara på. Är ni osäkra kontakta någon sakkunnig. Se även:
MonteringsanvisningarMåttanvisningarHur stor ska markisen vara?
Om du själv mäter upp hur stor markis du behöver, tänk på att markisväven alltid är smalare än markisens totala mått vilket innefattar väv och konstruktionen. Det betyder att du kan få en för smal markis om du inte vet hur mycket konstruktionen bygger (se informationsbladet om respektive produkt). Om du har tänkt dig en terrassmarkis över en uteplats ska markisen gå cirka en halvmeter längre ut än denna för att ge ett bra solskydd om solen står lågt. Utfallet på fönstermarkisen bestäms av fönstrets höjd. Dela denna på hälften så får du fram lämpligt utfall. Se även måttanvisningar (länk), montageanvisng (länk),
Kan man montera markisen själv?
Är du normalhändig kan du säkerligen installera markisen själv, speciellt om du har ett trähus och lätt hittar reglarna. Försäkra dig dock alltid om att följa monteringsanvisning när du monterar markisen. Tänk på att motoriserade markiser kräver fast elektriskt anslutning vilket endast får utföras av behörig elektriker. montageanvisng (länk),
Vilka egenskaper ska stativet ha?
På en terrassmarkis är vikarmen den mest utsatta delen. För hög kvalitet ska den tillverkas av aluminiumprofiler och gjutna aluminiumkomponenter stål är billigare men också betydligt tyngre och inte lika stilfullt som aluminium. Inne i vikarmen sitter de fjädrar som skapar dukspänningen. För bästa hållbarhet används vajer över knäleden. Om du jämför olika markiser är det värt att titta lite närmare på hur kraftig konstruktionen är eftersom det kan vara avgörande för livslängd och hållbarhet.
Vilka egenskaper ska markisduken ha?
Det är bland annat på duken man ser prisskillnaden på markiser. Eftersom duken är den mest utsatta delen på en markis är det en god idé att satsa på kvalitet. De företag som är specialister på solskydd använder väv som är gjord av 100 procent spinnfärgad akryl. Akrylfiberduken bleks inte och är dessutom impregnerad mot smuts och väta. Billigare markiser brukar ha en väv av polyester som tyvärr inte alls är lika slit stark. Läs mer (länk till markisväv)
Ska man satsa på motor, sensor eller vev?
Självklart är detta en kostnadsfråga men också en fråga om hur aktivt ditt solskydd behöver vara. Den som använder markisen ofta och vill ha det maximalt bekvämt satsar på motordrivna markiser som är kopplade till sensorer som känner av sol och vind; är det soligt fälls markisen ut – blåser det eller solen går i moln fälls markisen in. En terrassmarkis är stor och rätt tung att fälla ut och många tycker det är värt att lägga pengar på att den är motoriserad. Används den sällan kanske man kan stå ut med att dra ut den för hand med en vev. (länk till motorer)
Skötsel
Torka av markisstativet med en mjuk fuktad trasa någon gång per år. För att rengöra duken användes ljummet vatten (ej över 50 grader) samt ett milt handdiskmedel. Använd en mjuk borste och skölj därefter rikligt med rent vatten. Låt torka.
Vad kostar det att köpa markis?
Priserna varierar beroende på modell och storlek, vilket gör att det är svårt att ange något riktpris. Det säger sig självt att det är billigare med vev än med motor – men kanske är skillnaden inte så stor i pris eftersom en terrassmarkis alltid är en investering. (länk till prisuppgift)
Tänk på!
På våren och hösten är det lättare att få snabba leveranser och bra service eftersom arbetsbelastning inte är lika hög som under sommarmånaderna.
Garantier?
Vi erbjuder 3års garanti när ni köper en ny markis av oss.